Spaghettibrug

Spaghettibrug

Op een mooie woensdagochtend vertrokken 8 leerlingen van het Ostrea lyceum te Goes op weg naar de TU delft om spaghettibruggen te fabriceren. Met goede moed en een doos vol epoxy lijm vertrokken we richting het noorden.

Voorbereiding

Voor de ultieme spaghetti-brug is ook de ultieme lijm en spaghetti nodig, daarom hebben we BISON gevraagd om ons te sponsoren met Epoxy lijm (Deze is 2x sterker dan beton!) en wordt veel gebruikt in boten. BISON reageerde positief en heeft ons een doosje Epoxy lijm laten afhalen in het hoofdkantoor in Goes. Later bleek dat we deze lijm niet mochten gebruiken. Omdat BISON ons toch heeft gesponsord en we al van plan waren shirts te gaan drukken hebben we BISON als hoofdsponsor op onze shirts gezet.

De dag

Op de dag zelf heeft het een tijdje getuurd voordat we bij civiele techniek aankwamen. Daar was eerst een soort college (Open dag achtig) door een professor, daarna kregen we koek met zopie en mochten we beginnen nadat we de regels kregen. De regels waren dat de brug op het middenpunt 10cm hoog moest zijn. Er moesten dus allemaal omgekeerde V vormige spaghetti-bruggen komen. Ons eerste ontwerp was een beetje mislukt maar het tweede ontwerp zag er al een stuk beter uit. Onze brug woog uiteindelijk 68,4 gram (dat is heel weinig) en kon uiteindelijk ook alleen maar de haak (900 gram)houden.

Zelf een brug bouwen?

Wil je zelf ook eens proberen een brug te bouwen, dan moet je op een aantal dingen letten. Je moet niet te veel lijm gebruiken, hierdoor wordt de brug zwaar en kan hij minder keer zijn eigen gewicht houden. Houtlijm verdunnen met water werkt niet. Een vakwerk is vaak de beste constructie. Haal bij het testen niet telkens één gewicht eraf en dan een kleine erbij, je kunt ook werken met water. Dat is veel nauwkeuriger en je krijgt geen yoyo effect.

download

url

http://www.spaghetti.tudelft.nl/scholieren.php

album

brug.jpg college.jpg
concentratie.jpg index.jpg
ingang_tu.jpg lijm_pistool.jpg

reageer:

Voeg een reactie toe.
Thijs (op dinsdag 30 maart 2010 om 18:48)

haha lozers!!!:P

Jacolien (op dinsdag 05 mei 2009 om 11:32)

© 2010 Lemio.nl, contact, rss-feed, by Geert Roumen, Xhtml valid