3D printen

3D printen

Het 3D printen is een fenomeen dat steeds meer toeneemt. Lemio probeert het 3D printen bij de mensen te brengen met behulp van een zelfgebouwde RepRap Mendel Prusa. Het idee achter deze printers is dat ze (delen van) zichelf kunnen printen. Waardoor de kosten marginaal worden.

Kosten

De kosten van deze 3d printer liggen rond de 300-400 euro, natuurlijk moet de printer dan nog wel in elkaar gezet worden. Dit vergt enige technische kennis, maar is goed te doen. Doordat de printer delen van zichzelf kan printen, kosten die delen slechts de ruwe grondstoffen. Dit verlaagt de totale prijs van de printer behoorlijk

Techniek

De RepRap Mendel Prusa maakt gebruik van Fused Fillament Fabrication (FFF), hierbij wordt een lange dunne (1.75mm of 3mm)(meestal opgerolde) staaf plastic gesmolten, en deze wordt dan als een slagroomspuit op een oppervlak gespoten. Door dit automatisch te doen kun je de printer een bepaald vlak laten inkleuren, waarna de z as 0.4mm verschuift en de volgende laag geprint kan worden.

Het voordeel van deze techniek is dat producten niet meer in massa geproduceert worden, maar dat elk object (een beetje) anders kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld voordelen hebben in de geneeskunde (denk aan proteses). Ook wordt er veel onderzoek gedaan naar het printen van levende organen, waarbij dan geprint wordt met stamcellen, of een bepaalde stof waar stamcellen zich graag aan hechten.

Materiaal

De huidige printers printen meestal met PLA (een biologisch afbreekbaar plastic) of ABS (het type plastic wat ook voor legosteentjes gebruikt wordt) beide zijn dit redelijk stevige stabiele plastics. ABS is iets flexiebeler dan PLA en PLA heeft een lager smeltpunt; ongeveer 200 graden terwijl ABS bij ongeveer 220 graden goed smelt.

Zelf-replicatie

De RepRap mendel prusa kan alle plastic onderdelen van zichzelf printen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het koude deel van de printkop (extruder), de hoekstukken, de tandwielen etc.

Open-Source hardware

Doordat alle innovatie gebaseerd is op het open-source principe zijn er veel bedrijven die hun eigen printers gaan verkopen. Ook is er op thingiverse (een website waar ontwerpers hun ontwerpen kunnen delen) een groot aantal 3D printbare objecten gratis en open-source te gebruiken. De innovatie van de 3D printers gaat zeer snel door middel van het internet, iedere gebruiker wordt bijna altijd ook een ontwerper en techneut die zijn machine beter wilt maken.

download

movie

album

index.jpg lego_l_steen_printen.jpg
printing_extruder.jpg reprap_fastener_web.jpg
reprap_mendel_prusa_pinting_whistle_web.jpg reprap_mendel_prusa_wade_extruder_web.jpg
reprap_mendel_prusa_web.jpg reprap_part.jpg
x_axis_darwin.jpg z_axis_reprap_darwin.jpg

reageer:

Voeg een reactie toe.
© 2010 Lemio.nl, contact, rss-feed, by Geert Roumen, Xhtml valid