Draaiend zonnepaneel

Draaiend zonnepaneel

Voor een explore-opdracht van school hebben we een draaiend zonnepaneel gemaakt. Deze reageert dus op de zon en draait naar de optimale positie toe. Deze heeft op het dak van de school gestaan, en metingen gedaan. Een tijd heeft hij de verkeerde code 'in zich' gehad, dus er zijn maar een paar betrouwbare resultaten.

Werking

Er wordt één keer in de 10* seconden een meting gedaan. Bij tien* metingen (100* seconden) draait het zonnepaneel naar de zon toe door een half rondje te draaien en te kijken waar de beste zon te behalen is. Omdat de bedrading soms ruis meegeeft (Onnatuurlijk hoge waardes) is er een ruisonderdrukking in de code ingevoerd*. (Hij meet 3* keer en neemt daarvan het gemiddelde, als dit onnatuurlijk hoog is dan) * Dit verschilt per downloadbare versie

Berekening

Wat we meten is de kortsluitstroom, dit is een stroom van de kortsluiting van het zonnepaneel, in praktijk komt het erop neer dat we de spanning over een weerstand meten. De wet van Ohm leert ons dan dat we de Stroom kunnen berekenen. Wanneer we de spanning en de stroom over een weerstand weten kun je het vermogen uitrekenen.

U=I*R --> I=U/R P=U*I --> P=U*(U/R) R=2,2 P = U ^2 / 2,2

Omdat de Arduino (De gebruikte microcontroler) als een soort van trap meet (Analog-Digital converter) met 10^2=1024 treden, moet je dit „getal? omvormen tot een waarde hiervoor gebruik je deze formule.

Volt = waarde van arduino x AREF / 1024 (1024 trappen)

Waarbij AREF staat voor analog reference, bij sommige proeven was deze 5 volt en bij de laatste proeven was deze 3,3 volt. Dit omdat je hiermee de resolutie groter maakt. Omdat er alleen tussen de 0 en de 2 wordt gemeten, wordt bij een AREF van 5V slechts de halve trap gebruikt. Bij een AREF van 3,3V wordt bijna de hele trap benut. De totale formule ziet er dus als volgt uit:

P=(Waarde*3,3/1024)^2/2,2

Java code

De java code is gemaakt om tijd en de dataloggegevens samen te voegen aan een bestand, zodat achteraf altijd traceerbaar is wanneer de bepaalde resultaten zijn behaald.

download

url

http://lemio.nl/files/TwoWaySerialComm.java

movie

screenshot

Draaiend zonnepaneel screenshot

reageer:

Voeg een reactie toe.
Geert Roumen (op zaterdag 24 mei 2014 om 14:25)

Klopt, in dit onderzoek ging het er vooral om hoeveel efficienter het zou zijn wanneer die draait, ons doel was niet om zo min mogelijk te draaien maar om de optimale opbrengst te halen, niet zo min mogelijk te verbruiken.

uw naam (op dinsdag 03 juli 2012 om 22:17)

Het lijkt een beetle Dom principe, zonde van Alle obrengts day Ee steeds vans e zon wordy wegedraait, ALS het max gevonden is volstaan enkele stapjes met de Klok Mee....

© 2010 Lemio.nl, contact, rss-feed, by Geert Roumen, Xhtml valid